Как да стана предприемач в сферата на здравеопазването!

Медицинското препдриемачество не е само за големите фармацевтични компании

В медицината като цяло има много възможности, много финансиране и много отворени врати, само трябва да ги намериш. Когато се замислите за нови медицински технологии, големи открития и иновации в медицината, какво ви идва първо на ума? Големи конгомерати, ационерни дружества и фондове които харчат милиарди долари в разработването на лекарства и медицински устройства за приложението им в медицинската сфера. Някак си не може да се впише идеята за медицинско предприемачество в ума на обикновенията здравен работни, че може точно той да навлезне в тази индустрия с някаква голяма идея или да я реализира без много голямо финансиране, нали?Не ме разбирайте погрешно, не съм успешен предприемач, не искам и да прокламирам, че имам много голями успехи до сега, но гледайки историята все си мислч, че повечето предприемачи са направили пробив в тяхната индустрия, точно когато нещата изглеждали много трудни, дори невъзможно. Защо точно ние да не сме тези хора? Все пак времената се менят много бързо и трябва да се възползваме от това.

Много повече хора са готови да поемат риска

Повечето лекари, които завършват Медицинския Университет си мислят за едно нещо – как и къде да си намеря работа. Независимо, че лекарите притежават този предприемачески дух, много от тях си мислят, че големите фармацевтични компании и корпорациите са тези които се грижат за изобретяването на новите технологии и повечето лекари се впускат по спиралата да си осигурят добре платена работа за да могат да си плащат сметките. Особенно в България това е малко трудно. Все пак идеята е, че този предприемачестки и откривателски дух от студенската скамейка, това желание да откриеш лечение за нелечима до момента болест, да намериш патогенезата на дадено заболяване някакси изчезва погълната от сегашното ежедневие.

„Когато се дипломирах от Университета, аз осъзнах, че много по-безопасен път е първо да си намеря работа, да си стъпя на краката и да науча някои тънкости от кухнята преди да стартирам моя бизнес“ пише Donny Zanger за причината да напусне лекарската професия и да стане предприемач.

Zanger не е единствен. Много хора са напуснали дори медицинския университет или веднага след завърването започват да се развиват своя бизнес. Те откриват, че традиционната лекарска професия просто не е за тях, че техния предприемачески дух е различен и те се втурват в различно приключение наречено медицинско предприемачество. Не искам да кажа, че то е по-добро или по-лошо от медицинската професия, просто то си има своите специфики и всеки трябва да направи своя избор сами за себе си.

Лекари са добри предприемачи по природа

Много доктори стават много успешни предприемачи и бизнесмени. Тук, съществува много голяма стигма около думата „бизнес“, особено в България. Това не означава, че те не мислят за пациентите, или че вече са спрели да се интеруват от същността на медицината. Просто, те са избрали друг път на развитие. Някои автори смятат, че това е в корелацията от това винаги да се търси правилната диагноза, да не се предаваме пред неуспеха и винаги да търсим решение на проблема. Лекарите са добри предприемачи, смята и Arlen Meyers, професор по УНГ в Медицинския Университета в Колорадо, който обяснява това със способността на лекарите и медицинските работници да изградят кличнина диагноза, да се борят с несигурнистоти, да наблюдават, да задават въпроси и винаги да се опитват да свържат събитията.

Медицинската индустрия се развива все по-стремглаво и все повече нови ниши се появяват всеки ден. Различни медицински работници (лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, биолози, вирусолози и други) все повече се фокусрират в това да стартират своя частна практика, да започнат нов научен проект или да стартират бизнес.

Финансирането е много по-достъпно в медицинската сфера

Финансирането на медицинското предприемачество става много по-достъпно за различните предприемачи. Все повече банки предлагат финансиране с много добри условия за лекар или стоматолог решил да отвори свой кабинет. С развитието на предприемаческата екоситема в България все повече стартиращи компании (start-ups) получават дялово финансиране от различните инвестиционни фондове Eleven, Launchub и др. Тези фондове много подобриха средата в България и дадоха шанс за млади предприемачи да създадът своите компании. Много от тези фондове търсят различни медицински старт-ъпи, които се оказва в България, че са много малко. Съществуват много различни други инвеститори извествни като „Бизнес Ангели“, които също биха инвестирали в един медицински старт-ъп. Все още в България няма акселераторска програма насочена само върху медицински старт-ъпи, каквито има доста в чужбина: Blueprint Health, Startup Health, MedStartr, StartX Med и много други. Като цяло тези „акселератори“ ускоряват разтежа и доразработват идеята на екипа в този „старт-ъп“, които се е заел да реши даден проблем от медицинската сфера. В България и дори в Источна Европа все още не са започнали работа такива акселератори, може би поради малкият брой стартиращи компании в този сектор.

Друг начин за финансиране е така наречените „crowdfunding“ платформи като Kickstarter. Един такъв пример е  „One World Labs“ основана от Mike Simson, който е видял в това финансиране начин да си спонсорира софтуера, който да свързва различни медицински изследователи и учени с фирми производители на материалите. Този начин на финансиране чрез „Crowdfunding“ се превръща много по атрактивен за инвеститорите, особенно ако зоната на интерес са различни проучвания в научната сфера с голямо значение (примерно откриване ваксина за Ебола вирус и др.).

Повече инфорамция за различните стилове за финансиране и евентуални потенциални инвеститори и средства за финансиране може да намерите тук, ако станете член от нашата общност EnhancMed. Може да получите безплатни нашият наръчник за медицинско предприемачество и скоро ще има провеждане на курсове в които ще имате възможност да се запознаете с различни методи на финансиране в медицинската среда в Бълграия и евентуално как да финансирте вашият научен проект.

Големите фармацевтични компании позволяват на по-малките да им вършат част от предварителната работа.

В днешно време все по-често се забелязва, че успешна доказала се компания все по-често решава да изкупи или придобие по-малка такава, отколкото да се опита да разработи самостоятелно нова продуктова линия. Това дава много добра възможност за по-малките и иновативни компании да разработят своите проекти и бързо да се впишат на пазара, след което да привлечат внимание. Това дава възможност на група ентусиасти и малка лаборатория да разработят своя продукт и бързо да се реализират на пазара.

Обобщение

Да бъдеш лекар, стоматолог или фармацевт не ти дава 100% гаранции, че ще бъдеш успешен предприемач. Но, едно нещо е сигурно, много от лекарите имат предприемачески черти, които могат да развият във времето и все повече възможности се появяват на пазара. Винаги ще съществува дилемата дали да продължиш тези благородни професии или да се отдадеш изцяло на бизнеса, но лично аз смятам, че истината е някде по средата. Има много примери на лекари продължили тяхната добра лекарска практика и същевременно развили много успешни начинания. Такива примери може да откриете в нашия „Наръчник за предприемачи в научната сфера, медицината и здравеопазването“, на нашата страница тук.  Предприемачеството и бизнеса не са мръсна дума, ако се изпозлват правилно с цел подобряване качеството на живот на пациентите, ако се създава стойност без да се търси краткосрочна облага или някаква форма на „далавера“. Промяната в начина на мислене на младите лекари, стоматолози, фармацевти и млади учени ще доведе единствено до създаване на нови успешни проекти, които в крайна сметка могат да доведат до така чаканат промяна в нашето родно „Здравеопазване“.

Д-р Иван Лютаков

 

 

Categories: Uncategorized
Иван Лютаков

Казвам се Иван Лютаков и съм роден 1 Ноември 1987. От град Септември, но в момента живея в София. В момента работя в УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ като лекар-специализант и докторант по Гастроентерология. След неуспешен първи опит по проект за електронно медицинско досие, реших, че преди да продължа с различни други проекти, първо трябва да се опитам да подпомогна създаването на медицинска общност от млади лекари, учени, студенти, които да осъществяват повече иновации в здравеопазването. Идеалната ми цел е да създаде Co-working space където да се случват тези неща в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.