Готов ли си да стартираш твоя частна медицинска практика?

Като новозавършил лекар, фармацевт или стоматолог е много трудно да стартираш твоя медицинска практика, аптека или собствен бизнес. Ето няколко начина които да ти помогнат.

Значи, ти искаш да имаш своя частна практика? Ти не си сам в това начинание. Много лекари, фармацевти, стоматолози и други млади учени искат това нещо, но не всички имат куража да го започнат. Интересното е обаче, че повече от половината психолози доставят своите услуги под формата на частна практика. Стоматолозите в България доста добре са се развили в тази област и там нещата са известни от доста време, проблема идва обаче когато си млад стоматолог и много трудности изникват в осигуряване на обурдването.

Но стартирането на тоят кабинет, практика или аптека веднага след завършването не е нужно винаги да бъде толкова страшно. „Проблемът в повечето случаи идва от това, че в Медицинският Университет те учат как много добре да лекуваш хората, но никой не те учи как да се развива бизнес, какво е маркетинг, какво е финансиране или какво е да теглиш заем“, казва Steven Walfish, PhD, психолог с частна практика и автор на книгата:“Financial Success in Mental Health Practice: Essential Tools and Strategies for Practitioners.“

За да се подготвим всички ние за пътят на частната практика, експертите съветват това:

Първо придобий малко опит в твоята сфера на интерес

Когато веднага завършиш Медицинският Университет е хубаво да започнеш работа във вече установена група от здравени работници или вече работеща частна практика, вместо да се хвърляш веднага в твоята частна практика. Като се присъединиш към тази частна практика или приемеш работа на място където се практикува такъв тип на работа с пациенти, ще придобиеш много по-бързо опит, ще видиш грешките на другите, ще придобиеш увереност и най-вече ще можеш да си платиш сметките като за начало.  Много е важно да бъде определена частна практика в която да можеш да видиш как се движи бизнеса отвътре. Държавните болници или друг тип ДКЦ-та не са най-добрият пример, защото там нещата са с 20 години назд във времето. Друг важен момент е, че така или иначе за да ти отпуснат кредит за финансиране трябва да имаш платени преди това осигуровки за да може банката да гарантира за тебе. Тук вече идва момента колко време да работиш в тази частна практика за „някой друг“. Това е решение, което всеки трябва сам да вземе за себе си, защото някои хора се нуждаят от повече време и опит докато натрупат увереност, но не трябва и да се чака прекалено дълго.

Тук вече идва момента колко време да работиш в тази частна практика за „някой друг“. Това е решение, което всеки трябва сам да вземе за себе си, защото някои хора се нуждаят от повече време и опит докато натрупат увереност, но не трябва и да се чака прекалено дълго.

„Като много други новозавършели Медицинският Университет, аз нямах никаква представа от това как се прави бизнес“, казва Dave Verhaagen, PhD, съдружник на Southeast Psych, голяма частна практика в Charlotte, N.C.USA. Dave съобщава, че първо е работил за няколко лекари в техните практики преди да се присъеди към по-голяма група и чак след няколко години е стартирал своя собствена частна практика. Опитът му там е дал добра представа за проблемите, за това как да боравиш с банката, за това как да се маркетираш на пазара и за това какво да се прави в трудни ситуации.

Създай си ниша в която да си експерт

Докато си още в началото на твоята практиа, ти трябва да можеш да обслужваш всички клиенти(пациенти) които се появат във твоят частен кабинет, но създаването на определена ниша от твоята специалност или професия ще ти даде доста предимства. Ако на ранна възраст успееш да се докажеш, че работиш добре и имаш познания в определена област на твоята специалност, това ще ти донесе постоянен поток от пациенти, което ще ти спести много труд и усилия да помогнеш на всеки.

Как да намериш твоята ниша? Първо, започни да проучваш и да задълбаваш със знания областта, която най-много ти харесва на тебе. Виж как лекари от другите държави решават този проблем в тази ниша. Отиди на курсове за тази определена патология или техника, която искаш да научиш. Второ, проучи дали „пазарът“ иман нужда от тази услуга. Дали няма прекалено много специалисти работещи в тази ниша или насока. Трето, провери какво липсва в обсужването на пациентите в този регион в който мислиш да отвориш частната си практика.

Друга възможност е да започнеш докторантура. Това е начин при който да принесеш научната част към начина ти на работа и да се задълбаеш в определен проблем. Трябва да намериш нещо уникално и нещо което до момента не е правено в България, за да може да ти помогне да се отличиш от другите лекари, стоматолози или фармацевти. Това ще увеличи твоята разпознаваемост в пространството.

Наблюдавай тенденциите на пазара

Оглеждай се от различни надигащи се вълни от интерес в обществото. Пример за това е ЕнхансМед. Все повече лекари искат да стартират свой бизнес, но това е доста трудно в началото и ние от ЕнхансМед им помагаме за това. Наблюдавай какви са тенденциите и се насочи към това което на теб ти еинтересно и това което има търсене в момента. В момента много голяма тенденция е всичко да се дигатилизира в здравеопазването. Всякакви услуги за проследяване на биометрични данни, за електронни медицински досиета, еHelth, mHealth, Big Data и други свързани с медицински данни и информационни технологии са в период на растеж.

Пример за това е психолог на има Walfish, който през 1980 стартира своята практика като психолог насочен в програми за алкохолна злоупотреба. С времето правителството в САЩ е въвело много програми за ограничаване на този проблем и в дневно време Walfish се занимава с консултация на пациенти за по-бързо отслабване и борба със затлъстяването. Търсенето се е променило. Точно Walfish казва, че „Тези хора, които дългорсрочни успехи са тези, които са способни да се адаптират към промените на пазара“.

Създай се солиден бизнес план (Business Model Canvas)

Това включва да си създадеш не само солиден бизнес план, но и така наречената „mission or value statement“, което ще покаже твоят идентичност като частна практика и ще ти покаже с какви хора можеш да работиш. Създаването на първоначален лесен за разбиране бизнес план може да се получи чрез Business Model Canvas. Ние в ЕнхансМед ще имаме курсове за създаване на Бизнес модели, чрез Business Model Canvas. Той е много лесен за употреба, представлява една страничка и нагледно може да се придобие представа за вашият бизнес.

Подробен бизнес план ще е нужен при по-големи инвестиции в оборудване, отваряне на аптека, медицински център и други. Тук ролята на счетоводители, адвокати, инвеститори и банкери ще бъде от помощ. Най-добрите уроци обаче, ще придобието като се навъртате и се учите от хора, които вече са стартирали тези свои частни практики. ЕнхансМед, ще се опита на своите социални събития да ви запознае с тези хора в медицинската сфера. Най-добре се учим от тези хора, които са минали по този път вече. Това не променя факта, че ние сами трябва да го извървим този път.

Развий нови таланти

За да водиш успешна частна практика, трябва да придобиеш нови бизнес умения, както и различни други умения в счетоводство, финанси и право. Това е неизбежно! Колкото по-рано се обградиш от хора, които могат да ти помогнат в тази насока, толкова по-добре за тебе. Хората, които упорите отказват да придобият нови умения и смята, че те са учлили само да бъдат лекари и да лекуват, малко по-трудно развиват частен бизнес и много често зависят от някой друг да им ръководи бизнес или практиката. Всеки трябва да намери златната среда за себе си.

Трябва да се научиш да продаваш уменията си

„Не е нужно само да бъдеш добър лекар, нужно е съшо и да се маркетираш добре“ са думи на Randy J. Paterson, PhD, от книгата „Private Practice Made Simple.“ Това изисква много други различни умения, не просто да направиш един сайт или фейсбук профил. Трябва да се позиционираш в обществото, да участваш в различни кампании, да взимаш участия на различни форуми, да пишеш научни статии и други. В момента съществуват много начини от така модерните SEO, и привличане на трафик към определени сайтове, което може да издигне твоята практика до много голяма посещаемост само с правилните настройки по твоя сайт.

ЕнхансМед ще проведе различни курсове за това как здравни работници да изградят бързо и евтино своите сайтове и как да привличат повече трафик към тях с цел маркетинг.

Бъди смел

Особенно, ако сте млади лекари, стоматолози или фармацевти, трябва докато изграждате своята идея за частна практика да имате смели мечти. Психологът Verhaagen споделя, че като създал своята практика, основният контингент от клиенти са били млади хора и той във своето фоайе предоставил на пациентите безплатно кафе, книги и Wi-Fi. Това толкова се харесало от неговите пациенти, че те постоянно му напомняли, че това е едина от причините да се чустват удобно и да не нервничат докато чакат пред кабинета му. В кабинетът си пък, психологъ сложил плакати на Супермен, Батман и други супергерой, за да им вдъхне увереност, че нещата могат да се подобрят.

Оценявай стойността, която даваш на своите пациенти

Това е проблем най-вече в лекарското общество в България. Има много лекари, които на базата на шарлатанство злоупотребяват и ощетяват пациентите, но пък не малко лекари има, които работят без да бъде оценен адекватно техният труд. При соматолозите и фармацевтите нещата са доста по фиксирани. Трябва да се намери баланса между това да се създава стойност и да се помага на пациента и същевременно лекарят да ръководи добре своя бизнес. В крайна сметка говорим за създаване на частна медицинска практика и това е свързано със заплащането за определена услуга.

Разнообразяване

Това е начин при който да правиш твоята практика да се развива. Освен виждането с пациентите, трябва да се опитате и да внасяте нотка разнообразие, за да не ви задмине конкуренцията. Напрамер: Може да проведете няколко дни на безплатни прегледи, благотворителна кампания за хората от квартала, да участвате в определено дружество за подкрепа на даден социален проблем. Това ще повиши вашето представяне пред останалите частни практики в квартала в който се позиционирате. Създаването на онлай платформа, мобилна апликация или друго средство може да разшири вашият кръг от потенциални клиенти. Написването на наръчник, книга или статия може да допринесе до повишаване на вашата разпознаваемост сред обществото.

Всички тези съвети са условни и зависят много това с какво искате да се занимавате. В крайна сметка най-ценните съвети ще ги научите от първа ръка, като се сблъскате с проблемите лице в лице. Ние от ЕнхансМед ще сме благодарни, ако дойдете на част от нашите събития за медицинско предприемачество, за да разкажете за своя опит.

Поздрави

Д-р Иван Лютаков

Categories: Uncategorized
Иван Лютаков

Казвам се Иван Лютаков и съм роден 1 Ноември 1987. От град Септември, но в момента живея в София. В момента работя в УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ като лекар-специализант и докторант по Гастроентерология. След неуспешен първи опит по проект за електронно медицинско досие, реших, че преди да продължа с различни други проекти, първо трябва да се опитам да подпомогна създаването на медицинска общност от млади лекари, учени, студенти, които да осъществяват повече иновации в здравеопазването. Идеалната ми цел е да създаде Co-working space където да се случват тези неща в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.